Vitamine D en ouderen

In december verscheen in het Vitamine Informatie Bulletin van TNO Voeding, een artikel waaruit bleek dat er een nieuw advies van het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad geldt. De gezondheidsraad heeft recentelijk de aanbevolen hoeveelheid vitamine D voor volwassenen en senioren verhoogd om de kans op botontkalking te verkleinen.
Voldoende inname van Vitamine D gedurende het hele leven verkleint de kans op botbreuken op hogere leeftijd. Onder invloed van (zon)licht kan vitamine D voor een deel in de huid worden gevormd. Bij ouderen is de huid dunner en wordt er minder vitamine D aangemaakt dan men aanvankelijk dacht. Men ging er vanuit dat senioren aanvulling nodig hadden vanaf 75 jaar. Men geeft nu aan dat dit toch al veel eerder noodzakelijk is. Volgens de Cellulaire Geneeskunde pakt een combinatie van verschillende vitaminen, mineralen, aminozuren en sporenelementen op een hoger niveau de oorzaken van diverse ziekten beter aan omdat zij elkaars werking zouden versterken. Het gebruik van alleen vitamine D is volgens deze theorie dan ook onvoldoende.
Vooral bij mensen in de overgang spelen meerdere factoren een rol. De door de leeftijd veroorzaakte lichamelijke veranderingen hebben vele gevolgen voor de stofwisseling. Het lichaam heeft hierdoor een verhoogde behoefte aan vitamine D. De Cellulaire Geneeskunde gaat er vanuit dat het lichaam dan ook meer behoefte heeft aan de mineralen calcium en magnesium en andere celfactoren, die nodig zijn voor het behouden van de functies van spieren, zenuwen en andere organen. Als deze mineralen niet voldoende via de voeding of een voedingssupplement worden aangevoerd, haalt het lichaam deze uit haar eigen opslagplaats, namelijk de botten. Een chronisch gebrek aan mineralen in de voeding leidt zo tot een voortdurend onttrekken van mineralen aan de botten. Osteoporose is hiervan het gevolg. Een combinatie van vitaminen, mineralen en andere celfactoren ondersteunen vooral het behoud van bindweefsel en botten. (Anita Kollen - 2001-1-11)

 

 

 

    Printen