Verrijking voeding met Foliumzuur in Nederland?
DEN HAAG (ANP) - De Gezondheidsraad wil de verrijking van voedingsmiddelen met foliumzuur beperkt zien tot producten die speciaal bestemd zijn voor vrouwen die zwanger willen worden.
Vrouwen die foliumzuurtabletten slikken voor en na de bevruchting hebben minder kans op een kind met een open ruggetje. Volgens de Gezondheidsraad slikken vrouwen deze tabletten niet zo vaak. Daarom worden in sommige landen gewone voedingsmiddelen op de markt gebracht die verrijkt zijn met foliumzuur. Zo'n verrijking is hier niet toegestaan, maar in Nederland hebben artsen in een vaktijdschrijft wel hiervoor gepleit.
De Gezondheidsraad is daar niet voor. Als mensen teveel van het preparaat binnenkrijgen kan dit leiden tot neurologische afwijkingen of dergelijke afwijkingen verergeren. De dagelijks ingenomen hoeveelheid mag niet meer zijn dan een milligram.

Een betere toepassing van supplementen verdient de voorkeur boven het toevoegen van PMG (een synthetische vorm van foliumzuur) aan voedingsmiddelen, schrijft de raad aan minister Borst van Volksgezondheid.

Bron: ANP (december 2000)

 

 

 

    Printen